logo

Această platformă este cofinanțată din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Investește în oameni!

Platformă Consiliere Antreprenorială

Acasă > Business MADE in ROMANIA: Povestea branzeturilor Zada

Business MADE in ROMANIA: Povestea branzeturilor Zada

Publicat pe de către: admin

Brânzeturi cu aromă florilor de Bucovina

În 1989, la Revoluţie, Cristina şi Florentin Dumitrescu erau în anul IV de facultate. Dintr-odată, se profila o alternativă la celebra „repartiţie” – posibilitatea de a-ţi face afacerea ta, de a munci pentru ţine… sau aşa credeau pe-atunci. Şi ei voiau să îşi facă meseria şi li s-a părut întotdeauna frumos şi valoros să fie “producători de hrană”.

Cineva le-a spus cândva că muncă nu creează capital, ci doar capitalul creează capital. Deşi pare greu de crezut, felul în care Zada a evoluat este dovadă vie că şi muncă generează capital. Soţii Dumitrescu, proprietarii societăţii, nu au avut un capital iniţial – în sensul unei sume de bani disponibile pentru investiţii. A existat, în schimb, disponibilitatea unei familii din Horodnicul de Jos, Suceava, de a le pune la dispoziţie un spaţiu de producţie şi hotărârea lor de a investi fiecare leu din salariul lui Florentin în amenajarea şi dotarea lui.

Gusturi rafinate din mijlocul naturii

Astăzi, la Zada se prelucrează în medie 5.000 de litri zilnic, în cea mai mare parte lapte de vacă – pe timpul verii, dar şi lapte de oaie şi capră. Materia primă provine de la producători din comuna Horodnicul de Jos şi alte două comune învecinate. „Ceea ce apreciem la ea este că provine de la animale care se hrănesc în cea mai mare parte cu iarbă proaspătă sau fân, adică e aproape de natură. Eu cred că doar aşa se poate transmite brânzeturilor aroma florilor.”

Când prezintă brânzeturile, mai ales la degustări, Cristinei îi place să le introducă într-un crescendo al intensificării gustului – de la simplu și proaspăt până la gustul intens al brânzeturilor maturate.

„Asemenea unui vin sau a unui preparat de carne din categoria celor crud-uscate, după preparare, caşcavalul are nevoie de o perioadă de maturare. E o perioadă în care textura iniţială relativ gumoasă devine păstoasă, onctuoasă şi, de asemenea, i se dezvoltă gustul. Cu cât trece timpul, cu atât devine mai bun.”

Cristina ne spune că brânzeturile nu se mănâncă reci, abia scoase din frigider. E poate acceptabil pentru brânza proaspătă de vaci, dar nici măcar. Restul brânzeturilor se mănâncă la temperatura camerei şi pe îndelete. Altfel nu te poţi bucura de aromă.

Sursa

Comments are closed.

Informații similare