logo

Această platformă este cofinanțată din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Investește în oameni!

Platformă Consiliere Antreprenorială

Acasă > Anotimpuri la borcan. Antreprenoriat pentru femei cu dulcețuri și conserve

Anotimpuri la borcan. Antreprenoriat pentru femei cu dulcețuri și conserve

Publicat pe de către: admin

Vi se face dor câteodată de dulcețurile, șerbetul sau murăturile pregătite de bunici? O tradiție care stă să se piardă pe drumul modernității primește o gură de oxigen printr-un nou proiect al Asociației React: „Anotimpuri la borcan”, un demers care a implicat 350 de femei din localităţile rurale ale regiunilor Sud-Muntenia şi Centru, le-a inițiat pe acestea nu doar în tainele conservării fructelor și legumelor, dar și în cele ale antreprenoriatului. Atestate și certificate acum în domeniu, multe dintre femeile implicate vor miza pe produsele tradiționale pentru a lansa afaceri noi – cu dulcețuri, siropuri sau conserve de legume și fructe.

14 luni a durat proiectul lansat de Asociaţia React, prin care 350 de femei provenite din sate și comune au primit certificate de lucrător în producția conservelor din legume și fructe. Pe lângă această certificare și cursurile de antreprenoriat, ele au fost inițiate şi în ceea ce privește tehnologia informaţiei – în utilizarea calculatorului și a internetului, mai pe românește. Formarea permite accesul înlesnit pe piaţa muncii, le pregătește pentru cerinţele actuale și le sprijină pe cele interesate să îşi deschidă o afacere în domeniu.

Cine sunt femeile care ies în față după acest proiect? La cei 48 de ani ai săi, Aurelia Bejgu, din comuna Măneciu (Prahova), se simte pregătită acum să pornească o mică afacere cu dulcețuri, având resursele necesare în propria livadă. „Urmând aceste cursuri mi-am dat seama că pot să fac ceva mai mult cu dulceața pe care o pregătesc în fiecare an. Mi-am propus să promovez produsele care se fac în zona noastră, pentru că sunt cunoscute și apreciate. Pentru început o să particip în această toamnă la târgul din comuna Izvoarele, să văd cum merge treaba şi dacă pot să câștig bani din această activitate”, spune Aurelia. Pe lista bunătăților cu care va participa la târg a pus dulceaţa de cireșe, vișine, căpșuni, mere și nuci verzi.

Spre deosebire de Aurelia, Daniela Manole, o tânără doamnă de 31 de ani din comuna Izvoarele (Prahova), va miza pe elementul inedit: „La cursurile «Anotimpuri la borcan» am învăţat să prepar dulceață de morcovi și gem de roșii cu scorțișoară și ghimbir. Nu le mai încercasem niciodată, sunt deosebite, şi cred că aş găsi mulţi oameni interesaţi să le cumpere”, spune Daniela, care a terminat și o școală de comerț. Noțiunile de marketing învățate acolo s-au completat armonios cu cursurile de antreprenoriat urmate în cadrul proiectului.

Ionela Gherghinoiu, 33 de ani, din aceeași comună, are la rândul ei o serie de rețete cu care speră să reuşească pe cont propriu: dulceaţă şi compot de coarne – preferatele ei, sirop de cimbrişor sau de petale de trandafir alb, dulceaţă şi vin de cătină, vin de soc, dulceaţă şi vin de măceşe. „Îmi doresc foarte mult să pornesc o mică afacere. După ce am început cursurile, parcă mi s-au deschis ochii, și am înțeles că pot să fac mult mai mult. La cursuri am învăţat cum să deschid o afacere, cum să umblu pe internet. Stau destul de des seara, cu soţul meu, şi citesc de pe caiete, repet”, mărturisește Ionela.

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să accesați următorul link.

Comments are closed.

Informații similare